
ANSWER: 
The difference is who owes the ethical obligation, the 
listing agent or the cooperating agent. One important 
thing to remember about the Code of Ethics is that the 
Standards of Practice naturally flow from the Articles 
themselves. A violation of the Code must cite an Article 
that is being violated.  It can also cite an Article as 
supported by a Standard of Practice, but it does not 
need to in order for a violation to be found. 

How does this apply to Standards of Practice 1-16 and 3-9? 

Article 1 states the following: 
When representing a buyer, seller, landlord, tenant, or 

other client as an agent, REALTORS® pledge themselves 

to protect and promote the interests of their client. This 

obligation to the client is primary, but it does not relieve 

REALTORS® of their obligation to treat all parties 

honestly. When serving a buyer, seller, landlord, tenant 

or other party in a non-agency capacity, REALTORS® 

remain obligated to treat all parties honestly. (Amended 
1/01)

Article 1 addresses the primary ethical duty REALTORS® 
owe to protect and promote the interests of their client. 
Standard of Practice 1-16 states the following: 
REALTORS® shall not access or use, or permit or enable 

others to access or use, listed or managed property on 

terms or conditions other than those authorized by 

the owner or seller. (Adopted 1/12)

CODE COMPREHENSION 

QUESTION:
I’m a bit confused – Standard of Practice 1-16 and Standard of Practice 3-9 are virtually identical. 
How can I tell the difference?

In this light, Standard of Practice 1-16 speaks to a 
REALTOR® working with a seller or owner as a client. A 
violation of Article 1 as interpreted by Standard of 
Practice 1-16 would involve an agent of the seller or owner 
accessing or using (or allowing others to access or use) 
their client’s property on terms other than those agreed 
upon by their client. 

Compare that with Article 3: 
REALTORS® shall cooperate with other brokers except 

when cooperation is not in the client’s best interest. The 

obligation to cooperate does not include the obligation 

to share commissions, fees, or to otherwise compensate 

another broker. (Amended 1/95)

Article 3 addresses the ethical duties of REALTORS® 
when cooperating with other brokers.  Standard of 
Practice 3-9 states the following:

REALTORS® shall not provide access to listed property 

on terms other than those established by the owner 

or the seller. (Adopted 1/10, Amended 1/23)

A violation of Article 3 as interpreted by Standard of 
Practice 3-9 would involve a cooperating REALTOR® 
accessing or allowing access to a property on terms 
other than those agreed upon by the owner or seller 
and their listing agent.  
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